Sayfalar

4 Mayıs 2015 Pazartesi

2012 Honda CRZ Hybrid

2012 Honda CRZ Hybrid

NOT: Kırmızı ile yazılmış bölümler CRZ ile geçirdiğim 4 ay sonrasında eklenmiştir.

Bir galerici bu aracın ilanına "Şehir içinde 50-60 km hızda yakıt yakmaz-elektriklidir" yazmış. Daha neler!! Bu araç hakkında yalan yanlış onca bilgi okuduktan sonra biraz araştırma yapıp bu sayfayı hazırlamaya karar verdim. Birinci soru;

Hybrid nedir?

Hybrid denince Türk halkı aracın fişe takıldığını ve pilli olduğunu düşünüyor. Araç Honda Civic'ten çok da farkı olmayan 1.5 benzinli VTEC motora sahiptir. 113 beygir ve 4800 maksimum tork üretmektedir.

Hybrid kelime anlamı olarak birden fazla güç kaynağından güç alan olarak açıklanabilir. Hybrid araçlar ise genellikle benzin ve elektrik motorunun entegre çalışması demektir.

Teknik olarak benzinli bir arabaya bir pil taktığınızı ve bu pilin normal kullanımda ve bayır aşağı gibi yerlerde şarj olduğunu düşünün. Şarj olan pil aracın extra güce gereksinim duyduğu hallerde (ilk kalkış, ani hızlanma vs) benzinli motora destek olarak benzinli motorun aşırı zorlanıp fazlaca yakıt tüketmesine engel olmaktadır.

Honda CRZ'de ise diğerlerinden daha iyi yapılan Integrated Motor Assistant dedikleri sistemdir. Bu sistem aracın kullanımı sırasında benzin motoru ile elektrik motoru arasındaki harmoniyi sağlar. Basitçe; elektrik motorunun ne zaman şarj olacağını, ne zaman ve ne kadar benzinli motora destek olacağını kontrol eder. 
Toyota Pirius da hybrid bir araçtır ancak Honda CRZ ile farklı amaçlarda üretilmişlerdir. Honda CRZ'de spor bir araç olduğu için öncelik performans olmuştur. Bu yüzden elektrik motoru küçüktür ancak performansı daha iyidir.

Artılar Eksiler

Hem bir kullanıcı olarak hem de bu aracı etraflıca araştırmış biri olarak bu bölümde fikirlerimi ve diğer değerlendiricilerin görüşlerini yazacağım. Yukarıdaki arkadaş da benim yazdıklarıma benzer şeyler söylüyor zaten. (not:yukarıdaki video ingilterede çekildiği için direksiyon sağdadır ;)

Görünüm: Araç dış ve iç görünüm olarak tam not almaktadır. Özellikle konsol ve göstergeler spor görünümü sevenleri cezbetmektedir.

Yakıt: 3 sürüş moduna sahip (spor-normal-eco) olan araçta eco modunda ve 90-100 aralığında 4 litreye kadar düşmektedir. Ancak ben 4 kişi saatte 110-120 arasında hız ile 4.9 a kadar düşebildim. Ortalamam ise 6.5 karışık. Böyle atak bir araçta gaza dokunmadan olmuyor. :) Sakin kullanıcılar 5.7-6.0 arasında kullanır diye tahmin ediyorum.

Performans ve kullanım: Aracın öne çıkan en önemli özelliklerindendir. Tüm değerlendiriciler de aracın gaz/fren ve vites geçişlerine hızlı tepkilerinden, yol tutuşundan, hızlanmasından ve kullanım rahatlığından övgü ile bahsetmektedir.

Vites ve Start&Stop: 2 farklı seçenekli (Sport ve GT) olan Honda CRZ de Start&Stop özelliği standarttır. Araç durunca motor da durmakta, araç 1. vitese takıldığında otomatik çalışmaktadır. 2014 model Peugeot 308'de start&stop özelliğini araç her çalıştığında çok sarstığı için bu özelliği devre dışı bırakmıştım. Ancak Honda CRZ bu konuda çok iyi. Araç başlarken hissedilmeyecek kadar sakin başlıyor. (buraya 308'in dizel olduğunu eklememişim. Haksız bir karşılaştırma olmuş :)

Arka koltuklar: Aracın en büyük eksisi budur. Arka koltuklarda 170cm'den büyük birilerinin oturması zordur. Oturabilenlerin ise dar ayak mesafesinden dolayı uzun yolda rahat etmeleri çok mümkün değildir. Kısa mesafelerde ve şehir içinde arkada 2 kişi oturabilir.

2 tane daha eksisini ekleyeceğim. Küçük detaylar ama olsun. Arka cam kısa ve silecek olmadığı için geri görüşü zayıflatmaktadır. Ayrıca vites topuzu metal olduğu için güneş altında durunca topuza dokunulmuyor. Özellikle bu ikinciyi çok dert ettim kendime.  

Fiyat-Performans: Benim görüşüme göre Türkiye'de fiyatına göre alabileceğiniz en iyi arabalardan. Volkswagen Scirocco ile karşılaştırıldığında aynı fiyata 2009 model ve 150.000 km civarında bir araç ile aynı fiyatlarda. Scirocco'dan hemen hemen her yönden daha üstün olduğu da söylenebilir. Peugeot RCZ 'yi pek bilmiyorum ama araç değerlendirmesi yapanlar ondan da üstün olduğunu söylüyorlar. 

Son Değerledirme 

Aracın kasko değeri 51.000 TL iken satış fiyatı 43-47 arasında olması ilginçtir. Bunun sebebi Türk'lerin coupe araçları tercih etmemesidir. Görüntüsü, iç dizaynı, göstergeleri, performansı, müzik sistemi ve düşük yakıtı güçlü yanları, dar arka koltukları ve ikinci el piyasasının kısıtlı olması ise zayıf yönleridir. Her gencin hayatında kısa süre de olsa kullanması gereken bir araçtır :) 

6. arabam olan CRZ beni bugüne kadar en çok mutlu eden arabam olmuştur. Wolksvagen cross-polo ikinci, Qashqai'yi çok sevemesem de üçüncü olur :) 

Linkler:

CRZ teknik özellikler ve donanım

Burada da ingilizce olarak kullanıcı yorumlarını bulabilirsiniz.
http://www.hybridcars.com/honda-cr-z/

Türk değerlendirmeci de yazmış birşeyler ancak yabancıların tersine kendi düşüncelerine çok yer vermiş. Özellikle araç performans olarak spor arabaların altında ve yakıt olarak da hybrid olmasına rağmen çok ekonomik değil demesi tam bir trajedi. Çünkü zaten adamlar çok yakan spor arabalar ile kullanması sıkıcı ama yakıt tasarrufu sağlayan hybrid arabaların ortasında bir şey yapmak için bu modeli geliştirmiş. Kaldı ki 3 farklı kullanım modu var ve spor modu performans olarak harika ve econ modu da yakıt konusuda fena sayılmaz. Motor sesinin ise kullanıcı tarafından duyulduğunu falan söylemiş. Motorun sesi o kadar güzel ve tok bir ses ki benim ve bir çok honda kullanıcısını mutlu eden bir şey bu. Bu tür değerlendirmelerde youtube'da uzman değerlendirme yapanları tavsiye ederim çünkü adamlar genelde sayılarla konuşup diğer modellerle kıyaslıyorlar. Adam mesela Peugeot rcz ile karşılaştırıyor ve performans ve kalite olarak rcz iyi ancak honda crz de 6000 sterlin daha ucuz ve fiyat&performans olarak çok iyi diye bitiriyor. Türk arkadaş ise "bu arabadan daha performanslıları da var" deyip muğlak bir yorum yapıyor.Yine de okumakta fayda var.

http://www.chip.com.tr/haber/farkli-bir-hibrit-honda-cr-z-testte_40669.html


Aracım hakkında:

Kaza-Boya: Boya yoktur. Ayışığı honda servisinden alınmış boya raporu resimlerde mevcuttur.

Bakımları: Servis bakımlıdır. Son bakımları 42 bin km de Ayışığı Honda Üsküdar servisinde yaptırılmıştır. Resimlerde mevcuttur. İsterseniz arayarak da sorabilirsiniz (adımdan (Mustafa BAKIR) ya da eski plakası olan 41 L 3603 'den)

Lastikler: Sıfırı yakın Michelin marka lastikleri vardır.

İç döşeme: Çok temizdir. Yırtık sökük yoktur. Tuşlarında-direksiyonunda vs yıpranma silinme yoktur. Detaylı fotoları aşağıdadır.

Muayene: Şubat 2017'ye kadar muayenesi vardır. 2013 trafiğe çıkışlıdır ve vergisi 354TL dir.

Performans ve Kullanım: Mükemmel seviyededir.

Kısacası aracı istediğiniz yere gösterebilir ve test edebilirsiniz. Araç kusursuzdur.

İnşallah resimleri en kısa sürede ekleyeceğim..

Teşekkür ederim. :)
Mustafa BAKIR
Dpü, Eğitim Fakültesi




9 yorum:

  1. Merhabalar üstâdım. Aynı aracın 2012 GT modelinden almak üzereyim. İletişime geçmemiz mümkün müdür?

    Mutlu günler

    YanıtlaSil
  2. Bu arabaların batarya ömrü kaç sene?

    YanıtlaSil
  3. Hocam selamlar bende 2011 ini almak üzereyim ama ölü bir yatırım mı olur onu düşünüp duruyorum..
    Birde şu arka koltuk ve cam görüş azlığı soru işareti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam 1 yıldır kullanıyorum araç 2kişilik olması dışında eksi bir yönü yok hele fiyatını ele alırsak türkiye piyasasında bedava diyebiliriz sormak istediğiniz bişey olursa instagram nick im alperkya ordan dm atabilirsiniz :)

      Sil
  4. Lokum gibi arabaa lokummm:))

    YanıtlaSil
  5. Benim honda crx ten sonra ikinci aracım.honda crz,,fiyatına göre donanım mükemmel,,yok yok araçta..sport modunda türkiye yollarına yeter artar bile,batarya ömrü,araç hurdaya çıkana kadar kullan,toyota hybrid dede öyle,.bende mavisi var,birde modifiye yaptım,,aracı soran sorana,arka koltuga gelincede çıcuklarım rahat oturuyor,,

    YanıtlaSil
  6. 50bin tl fiyatiyla aracta hersey var,reno clio alacagima daha fazla paraya honda crz alirim,arac full dolu,koltuk isitma,cruise control,star stop,abs,eds ne ararsan var,az da yakiyor gosterislide,,daha ne istiyoruzkiii,,

    YanıtlaSil
  7. bunlara lpg takılır mı ? :)))

    YanıtlaSil